V týdnu od 10. do 16. června 2024 Mgr. Kateřina Sovová, Ph.D., z VÚV TGM a Ing. Pavla Fojtíková, Ph.D., z Jihočeské univerzity navštívily Kanadu v rámci problematiky kvality vod, monitoringu odpadních vod a výzkumu toxicity. Tato akce byla realizována s podporou Ministerstva zahraničních věcí. Jejím hlavním cílem bylo prohloubení spolupráce v oblasti Cíle udržitelného rozvoje OSN číslo 6 (SDG 6).
Kanada se věnuje rozsáhlému výzkumu v oblasti vod ve všech klíčových aspektech. Klade zásadní důraz na udržitelnost, tedy i z pohledu managementu vody a monitoringu kontaminantů, a na podporu původních obyvatel, jejichž komunity se často potýkají s omezeným přístupem k čisté a pitné vodě. I proto patří SDG 6 zaměřený na dostupnost vody a sanitačních zařízení a udržitelné hospodaření s nimi mezi priority [2].
Návštěva koordinovaná zastupitelskými úřady z Ottawy a Toronta zahrnovala program v Montrealu a Winnipegu, konkrétně na McGillově univerzitě a Univerzitě v Manitobě.
V Montrealu proběhla návštěva a jednání v rámci Brace Water Centre na McGillově univerzitě. McGillova univerzita je jednou z nejlépe hodnocených a nejkomplexnějších kanadských univerzit s nejintenzivnějším výzkumem. Brace Water Centre sdružuje pracovníky z několika fakult, kteří se zabývají oblastí hospodaření s vodními zdroji, a to jak v Kanadě, tak na mezinárodní úrovni. Součástí návštěvy byla také prohlídka laboratoří Katedry stavebního inženýrství a jednání s profesory Frigonem, Gaskinovou a Loebovou a studenty, kteří představovali svoje výzkumné aktivity v oblastech surveillance odpadních vod, antimikrobiální rezistence, eliminace As z pitných vod, získání P z kalů, fotokatalytické remediace a mikrobiálních indikátorů [3].

Obr. 1. Montreal

Přednáška obou výzkumnic na téma kvality vody, odpadní vody a toxicity umožnila sdílet informace o českých klíčových institucích působících v oblasti výzkumu vodního prostředí a výzkumných projektech a umožnila hledat příležitosti pro další spolupráci. Přednáška Mgr. Kateřiny Sovové, Ph.D., se zaměřila na monitorování výskytu infekčních agens prostřednictvím analýzy odpadních vod (včetně monitoringu SARS-CoV-2) a na výskyt antimikrobiální rezistence ve vodním prostředí. Ing. Pavla Fojtíková, Ph.D., informovala o výzkumu z oblasti toxicity a degradace farmaceutik [1–3].
Ve Winnipegu proběhla návštěva místní univerzity. Univerzita v Manitobě je přední výzkumné pracoviště mj. v oblasti vodního prostředí a zemědělství. Tato univerzita je SDG 6 hubem v Severní Americe. V rámci návštěvy proběhla rovněž odborná přednáška českých výzkumnic a kulatý stůl s odborníky zaměřenými na výzkum oblastí SDG 6 (Dr. Sparling, Dr. Uyaguari Diaz, Dr. Klymiuk, Dr. Perry, Dr. Palmer, Dr. Bay, Dr. Becker, Dr. Farenhorst, Dr. Kumar) i návštěva laboratoří v rámci Richardsonova centra pro potravinářské technologie a výzkum, Priceovy fakulty inženýrství a Fakulty přírodních věd. Tam byl představen výzkum týkající se stanovení pesticidů a dalších látek v potravinářských produktech, testování technologií na čištění odpadních vod a odstraňování P a N z kalů, problematiky effluxních pump u acinetobacterů, kvality vody, stanovení vybraných patogenů, genů rezistence, mikrobiálních společenstev a rezistomu v různých typech vod, a to i v souvislosti s původními obyvateli Kanady. Česká delegace navštívila také čistírnu odpadních vod ve Winnipegu, v níž probíhá výzkum realizovaný Univerzitou v Manitobě zaměřený zejména na kvalitu vypouštěných
odpadních vod [2, 4].

Obr. 2. Návštěva McGillovy univerzity
Obr. 3. Přednáška na McGillově univerzitě
Obr. 4. Seznámení s prací studentů
Obr. 5. Prohlídka laboratoří na McGillově univerzitě
Obr. 6. McGillova univerzita

V rámci návštěvy Kanady byly též diskutovány možné příležitosti ke spolupráci, včetně mobility studentů a výzkumníků a možných společných výzkumných projektů. Významnou příležitost přináší zejména zapojení Kanady do programu Horizon Europe [2].

Obr. 7. Univerzita v Manitobě
Obr. 8. Kulatý stůl na Univerzitě v Manitobě
Obr. 9. Prohlídka mikrobiologických laboratoří na Univerzitě v Manitobě
Obr. 10. Prohlídka laboratoří Richardsonova centra pro potravinářské technologie a výzkum
Obr. 11. Winnipeg
Obr. 12. Návštěva ČOV ve Winnipegu (NEWPCC)
Obr. 13. Niagarské vodopády

Zdroje fotografií:

K. Sovová
E. Libs Bartoňová
J. Kubačka

Informativní článek, který nepodléhá recenznímu řízení.